INFORMAȚII IMPORTANTE PENTRU PASAGERII CARE CĂLĂTORESC DE PE AEROPORTUL ”ȘTEFAN CEL MARE-SUCEAVA”

information icon hi

ITALIA
STARE DE URGENȚĂ: DA
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL PENTRU CETĂȚENII CARE SOSESC DIN ROMÂNIA ȘI BULGARIA:
 Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României și Bulgariei în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie.
 De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere .
 În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions

MAREA BRITANIE


STARE DE URGENȚĂ: NU

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
 Începând cu 26 iulie 2020, sunt exceptate de la măsura auto-izolării persoanele care sosesc din următoarele state, denumite „travel corridors”: *Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Irlanda, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Seychelles, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări.
 Lista actualizată a „travel corridors” se regăsește la https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors
 Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista de mai sus (a celor exceptate de la restricțiile de călătorie) sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
 La acest moment România nu face parte din lista țărilor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.
 Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.
 Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


GERMANIA


STARE DE URGENȚĂ: NU. Germania a declarat „stare de pandemie”.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
În cursul serii de 12 august a.c., autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19. Ca urmare a acestei actualizări, municipiul București, alături de alte 10 județe din România, respectiv Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adăugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020. Alte șapte județe (Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș) sunt deja declarate zone de risc din data de 7 august 2020. Astfel, în total, la acest moment, 17 județe alături de municipiul București se află pe lista zonelor de risc.
Informații cu privire la actualizarea zonelor de risc, precum și lista completă a acestora pot fi regăsite la:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu
Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (și tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german.
Testarea se poate efectua direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze Hotline-ul medical 116 117. În cazul neîndeplinirii obligației de testare, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR. Testarea este obligatorie pentru persoanele care vin din „zone de risc” și recomandată tuturor celorlalți călători care intră pe teritoriul german.
Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii au obligația de a se autoizola până la primirea unui rezultat negativ al testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.
De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv din județele deja menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link:
https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


AUSTRIA


STARE DE URGENŢĂ: Nu. Măsuri stabilite prin Legea COVID-19
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
În conformitate cu informațiile comunicate de partea austriacă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria începând cu data de 01.08.2020, ora 00.00. Astfel, începând cu data de 1 august a.c., companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind programul zborurilor.
Măsuri aplicabile începând cu data de 27 iulie:
Autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020.
Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore și reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.
Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2 / PCR, nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării), atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună, imediat după intrarea în Republica Austria, timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză, urmând ca, în maxim 48 ore de la intrarea în țară, să fie prezentat autorităților responsabile un test biologic molecular, costurile fiind suportate personal. Dacă testul biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic-molecular SARS-CoV-2.
În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.
Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


CIPRU


STARE DE URGENȚĂ: NU
Majoritatea măsurilor restrictive au fost suspendate. Pe fondul izbucnirii unui nou focar al pandemiei în orașul Limassol, ultimele restricții interne care ar fi trebuit ridicate în luna august sunt menținute.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
 Din data de 9 iunie, aeroporturile din Larnaca și Pafos și-au reluat treptat serviciile de transport de pasageri.
Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:
 categoria A (pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE și/sau din spațiul Schengen: Austria, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Norvegia, Ungaria. State terțe: Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Thailanda.
 categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE: Belgia, Croația, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, R. Cehă, Spania; alte state mici europene: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican State terțe: Australia, China, Maroc, Rwanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay.
 categoria C: Bulgaria, Luxemburg, Portugalia, România, Suedia. State terțe: Algeria, Maroc, Muntenegru, Serbia, pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane.
Restul statelor care nu apar în categoria A sau B sunt incluse în categoria C (de exemplu Federația Rusă, Statele Unite ale Americii).
Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor.
Copiii cu vârste sub 12 ani, indiferent de categoria țării de proveniență, nu mai sunt obligați să prezinte testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 la intrarea în Republica Cipru.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a anunțat operaționalizarea, începând cu data de 1 august, a unui call center pentru oferirea de asistență la utilizarea platformei CyprusFlightPass. Telefon call center: 00357 24841234 (cu program de luni până vineri între orele 08.00 – 22.00, sâmbătă și duminică 10.00-18.00). Întrebările pot fi adresate și în scris prin intermediul platformei online https://cyprusflightpass.gov.cy/el/contact-us.
Persoanele care călătoresc din state încadrate la categoria C sunt obligate să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.
Persoanele din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru.
Măsura de plasare efectivă a României în categoria C, anunțată la 20 iulie, a intrat în vigoare la data de 23 iulie. https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/press/22072020_2.pdf
Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:
1. cetățeni ciprioți și cetățeni străini cu rezidență legală în Cipru, cu condiția ca aceștia să aibă asupra lor un act de identitate, respectiv atestatul de rezidență (foaia galbenă).
2. alte categorii de persoane* care provin din state încadrate la categoria C doar cu condiția obținerii unui permis special, în care să prezinte motivele pentru care doresc să efectueze călătoria, anexând documentele justificative, și să aștepte eliberarea permisului. Începând cu data de 4 august 2020, cererile pentru eliberarea permisului special împreună cu documentele necesare se transmit doar prin intermediul platformei online www.cyprusflightpass.gov.cy.
Mai multe informații: : http://www.mae.ro/travel-conditions


BELGIA


STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
În data de 1 august 2020, autoritățile belgiene au modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România, după cum urmează:
 Călătoria dinspre România în Belgia: începând cu 1 august sunt incluse în zona roșie următoarele zone din România:
 Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);
 Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);
 Sud-Muntenia (Arges, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);
 Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);
Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19.
Testul este efectuat de autoritățile belgiene. Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care va dispune testarea.
Măsura autoizolării și testarea sunt în competența autorităților regionale.
Informații detaliate sunt disponibile la următoarele link-uri:
 Flandra: https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactpersonen-en-reizigers
 Bruxelles: https://coronavirus.brussels/index.php/en/
 Valonia: https://www.aviq.be/coronavirus.html
 Comunitatea germanofonă: https://www.aviq.be/coronavirus.html
Celelalte județe ale României rămân incluse la zona portocalie.
Persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie autoritățile belgiene le recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu COVID-19 să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.
Începând cu 1 august, TOATE persoanele care vor intra în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form, care se regăsește la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form
Exceptate sunt persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Regatul Belgiei sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Regatului Belgiei înainte de a se întoarce.
Călătoria din Belgia în România – nu sunt autorizate călătoriile din Belgia către regiunile/ județele din România încadrate în zona roșie.
Din data de 14 iulie intrarea în Regatul Belgiei (călătorie neesențială) se realizează pe baza clasificării statelor în funcție de zona de proveniență:
 zona verde – nu există restricții;
 zona portocalie – la întoarcerea în Belgia, autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii.
 zona roșie – la întoarcerea în Belgia efectuarea unui test COVID-19 și autoizolarea la domiciliu sunt obligatorii.
Condițiile de călătoriile către și dinspre Belgia sunt disponibile la: https://diplomatie.belgium.be/fr și www.info-coronavirus.be/fr
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


IRLANDA


STARE DE URGENȚĂ: NU
Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie*, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
*La data de 22 iulie a.c., autoritățile irlandeze au anunțat că persoanele care călătoresc din următoarele destinații europene: Cipru, Estonia, Finlanda, Gibraltar, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Monaco, Norvegia, San Marino, Slovacia și Ungaria sunt exceptate de la măsura autoizolării.
La intrarea în Irlanda, toți pasagerii vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pe o perioadă de 14 zile la adresa declarată.
Formularul de localizare - www.gov.ie/locatorform- este folosit de autoritățile irlandeze pentru monitorizarea respectării izolării. Sunt exceptate de la măsura izolării persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
Începând cu data de 22 iulie a.c., toate persoanele care sosesc în Irlanda, cu excepția celor care vin din țările menționate mai sus ca fiind sigure și din Irlanda de Nord, au obligația să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


TURCIA


STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
Începând cu data de 11 iunie 2020, a fost ridicată măsura închiderii frontierelor terestre, aeriene, maritime și a obligativității efectuării celor 14 zile de carantină la intrarea în Turcia.
Astfel, cu excepția interdicției impuse cetățenilor turci și cetățenilor străini de a intra, respectiv de a ieși pe cale rutieră dinspre/către Iran, toate celelalte restricții de intrare/ieșire pe cale aeriană/maritimă și rutieră impuse tuturor cetățenilor turci și străini sunt anulate.
La intrarea în Turcia vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice COVID-19 vor fi efectuate gratuit teste PCR, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.
Atenție! Institutul National de Sănătate Publică a actualizat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru care se impune izolarea la domiciliu 14 zile la întoarcerea în România. Republica Turcia nu se mai află în categoria țărilor din zona galbenă, cu risc epidemiologic ridicat. Lista a intrat în vigoare de la data de 27.07.2020 ora 0:00 și poate fi consultată aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1890-lista-s....
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions


EGIPT


Stare de urgență – DA
 La data de 20 iulie a.c., Parlamentul egiptean a aprobat decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru o perioadă de trei luni, începând cu data de 27 iulie 2020, pe fondul situației de securitate și a măsurilor adoptate pe linia combaterii pandemiei de COVID-19 din Republica Arabă Egipt.
Restricții de intrare pe teritoriul național:
 Începând cu data de 1 iulie 2020, autoritățile egiptene au adoptat măsura redeschiderii spațiului aerian și, implicit, ridicarea restricțiilor de intrare în Republica Arabă Egipt.
Măsuri aplicabile începând cu data de 15 august:
 Cetățenii străini care se deplasează în Republica Arabă Egipt, inclusiv cetățenii români, trebuie să prezinte la punctele de trecere a frontierei, în mod obligatoriu, un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior efectuării călătoriei. Măsura nu se aplică persoanelor care sosesc prin intermediul curselor aeriene directe pe aeroporturile din Sharm El Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam și Marsa Matrouh.
 Persoanele care doresc să efectueze deplasări în/din Guvernoratul Sinaiul de Sud din/către alte localități aflate în Republica Arabă Egipt trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, în condițiile menționate anterior.
Mai multe informații: http://www.mae.ro/travel-conditions