aeroportRespectarea unui set de reguli reduce considerabil riscul producerii unor incidente care pot afecta viața/integritatea persoanelor sau a facilităților de transport aerian.

Efectuarea controlului de securitate este o condiție obligatorie pentru a putea călători cu avionul, iar nerespectarea măsurilor pe care le impune acest control poate atrage după sine anularea sau întreruperea călătoriei.

Controlul de securitate presupune aplicarea, individual sau în combinaţie, a diferitelor metode şi tehnici specifice. Echipamentele utilizate pot fi: poarta detectoare de metale, detectoare portabile de metale, echipamente de scanare cu raze X, sisteme/echipamente de detectare a explozivilor/urmelor de explozivi, echipamente de detectare a explozivilor lichizi, scanere corporale.

Acestor metode li se pot adăuga măsuri precum: controlul aleator (generat automat de sistem, într-un procentaj stabilit prin proceduri), solicitarea scoaterii articolelor de încălţăminte, scoaterea curelelor, a echipamentelor electronice deţinute în bagaj, restricţii în ceea ce priveşte transportul lichidelor sau efectuarea interviului de securitate.

În funcţie de nivelul de alertă sau de o anumită destinaţie, se pot aplica măsuri de securitate mai stricte.