NOI REGULI DE SECURITATE ALE UE PE AEROPORTURI. INFORMAŢII ÎN SPRIJINUL DUMNEAVOSTRĂ

Pentru a vă proteja faţă de noua ameninţare reprezentată de explozibilii lichizi, Uniunea Europeană (UE) a adoptat noi reguli de securitate care limitează cantitatea de lichide pe care o puteţi trece prin punctele de control de securitate.

Aceste reguli se aplică pentru toţi pasagerii care pleacă de pe aeroporturi din UE, oricare ar fi destinaţia.

Aceasta înseamnă că, la punctele de control de securitate, în plus faţă de controlul privind celelalte obiecte interzise, veţi fi supuşi controlului şi în privinţa lichidelor pe care le transportaţi asupra dumneavoastră şi în bagajele de mână.

Totuşi, noile reguli nu limitează cantităţile de lichide pe care le puteţi cumpăra de la magazinele situate dincolo de punctul unde trebuie să prezentaţi cartea de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE.

Noile reguli se aplică începînd cu data de 6 noiembrie 2006 pe toate aeroporturile din UE, Norvegia, Islanda şi Elveţia până la o notificare ulterioară.

Atunci când vă faceţi bagajele trebuie să ştiţi că vă este permis să luaţi doar cantităţi mici de lichide în bagajele de mână.

Aceste lichide trebuie să fie în recipiente cu capacitatea maximă de 100 mililitri fiecare.

Trebuie să introduceţi aceste recipiente într-o pungă de plastic transparentă prevăzută cu element de închidere/deschidere. Capacitatea pungii nu trebuie să depăşească un litru, pentru fiecare pasager. (a se vedea imaginea de mai jos).

La aeroport Totuşi vi se permite:

  • să introduceţi lichide în bagajele pe care le înregistraţi – noile reguli au efect numai asupra bagajelor de mână;
  • să luaţi în bagajele de mână medicamente şi produse cerute de un regim alimentar special, inclusiv alimente pentru copiii sugari, destinate folosirii pe durata călătoriei. Vi se poate cere să dovediţi că aceste lichide vă sunt necesare;
  • să cumpăraţi lichide, cum ar fi băuturi şi parfumuri, de la magazine din aeroporturi UE, situate dincolo de punctul unde vi se cere să prezentaţi cartea de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de companiile aeriene din UE.

Dacă aceste lichide sunt vândute în pungi speciale sigilate, nu le deschideţi înainte de a fi supuşi controlului de securitate – altminteri, conţinutul pungii poate fi confiscat la punctele de control.

(Dacă sunteţi în transfer pe un aeroport din UE, nu deschideţi punga înainte de a fi controlaţi pe aeroportul de transfer, sau pe ultimul aeroport de transfer dacă vă transferaţi de mai multe ori).

Toate aceste lichide sunt suplimentare cantităţilor din pungile prevăzute cu elemente de închidere/deschidere menţionate mai sus.

Dacă aveţi nelămuriri, vă rugăm să solicitaţi informaţii companiilor aeriene sau agenţiilor de turism înainte de călătorie.

Vă rugăm să fiţi înţelegători şi să cooperaţi cu personalul de securitate de pe aeroporturi şi cu personalul companiilor aeriene.Acest document a fost elaborat de Comisia Europeană, Association of European Airlines şi Airports Council International Europe.

Atenţie: acest document este destinat informării dumneavoastră şi este un rezumat al principalelor elemente din legislaţia UE legată de acest subiect; acest document nu reprezintă un text de lege.

CE ESTE NOU?

Pentru a ajuta personalul de securitate să identifice lichidele, trebuie să:

  • prezentaţi personalului de securitate spre examinare, toate lichidele pe care le aveţi;
  • vă scoateţi paltoanele, pardesiile şi sacourile.Acestea vor fi controlate separat;
  • scoateţi calculatoarele portabile şi celelalte dispozitivele electrice mari din bagajele de mână. Acestea vor fi controlate separat.

Lichide:

  • apă şi alte băuturi, supe, siropuri
  • creme, loţiuni şi uleiuri
  • parfumuri
  • spray-uri
  • geluri, inclusiv geluri de păr şi geluri de duş
  • conţinutul recipientelor sub presiune, inclusiv spume de ras, alte spume şi deodorante
  • paste, inclusiv paste de dinţi
  • amestecuri de substanţe lichide şi solide